ZELENI SEJEM

7.12.2019 – 10 h – 17 h

Praznični čas je obarvan s prijaznostjo, dobro hrano in majhnimi pozornostmi, s katerimi narišemo nasmehe hvaležnosti našim bližnjim. 7. decembra za vas pripravljamo božični sejem, na katerem boste lahko kupili darilca, ki so narejena v duhu spoštovanja zdravja, družbe, narave in njenih živali.

Božično vzdušje nam bodo pričarale zeleno okrašene stojnice butičnih trajnostnih in prijaznih trgovin, iz zvočnikov bo igrala prijetna praznična glasba, zrak bo dišal po okusni rastlinski hrani, ki bo pogrela majhne in velike želodčke. Za sladke zobe bodo poskrbele veganske sladice in dražile tiste, ki se jim bodo še želeli upirati. V dopoldanskem času se bodo otroci družili na glasbeni pravljici, ki jih bo sprostila in jih popeljala v svet glasbil iz naravnih materialov, v svet diha, glasa in pozornosti. Otroci se bodo spoznali tudi z jogo za otroke. Starši in ostali odrasli se bodo lahko udeležili delavnice o tem, kako lahko sami izdelajo svoja naravna čistila, poslušali nekaj predavanj o bivanju v hišah iz naravnih materialov, o ekoloških vaseh in se udeležili okrogle mize o potrošništvu. Gradbenemu biologu boste lahko zastavili različna vprašanja na temo zdravega bivalnega okolja in problematike elektromagnetnih sevanj

Urnik dogodkov
(sočasno lahko potekata 2 dogodka)

Delavnica:

10:30 – 12:00 Izdelava naravnih čistil, Danjela Grahek, Gnezdo d.o.o. (udeležba na delavnici 20 €)

Dogodki za otroke:

10:30 – 11:00 Joga za malčke, Zala Grahek
11:00 – 11:30 Joga za otroke, Zala Grahek
11:45 – 12:30 Zvočna pravljica, Mina Kunstelj

Svetovanje gradbenega biologa:

10.00 – 12.00 in 14:00 do 17:00 Zastavili boste lahko različna vprašanja na temo zdravega bivalnega okolja in problematike elektromagnetnih sevanj, Igor Šajn

Vsak obiskovalec svetovanja prejme bon v skupni vrednost 70 €, ki ga lahko unovči pri naročili meritev (velja za Paket bivalno okolje) in predavanje (Zdravo bivalno okolje in Problematika elektromagnetnih sevanj).

Predavanja:

10.00 – 10.30 Naravna gradnja brez “če” in “toda”, Anton Pugelj, Gnezdo d.o.o.
10.30 – 11.00 Tu je sreča doma, lesene hiše Ekoart, Miha Bogataj
12:30 – 13:30 Osem vrhunskih praks iz ekoloških naselij, Nara Petrovič
13:30 – 15:00 Konferenca: Maja Primožič (Zeleni planet), Jana Miklavčič (Na poti do manj odpadkov)
15:00 – 17:00 Projekcija dokumentarnega filma Tomorrow

Preživite decembrsko soboto z nami, v zdravem in prijaznem božičnem vzdušju, do takrat pa spremljajte naš dogodek.
V primeru zelo slabega vremena bo dogodek prestavljen na naslednji vikend – 14.12.

10:30 – 11:30

Delavnica: Izdelava naravnih čistil za dom

Delavnica zajema:

Teoretični del

– Katere sestavine potrebujemo in kje jih kupimo;

– Lastnosti posameznih sestavin;

– Postopki izdelave in prednostih naravnih čistil.

Praktični del

Izdelava 4 pralnih sredstev: pralni prašek, prašek za strojno pomivanje posode, čistilo za kopalnico, čistilo za kuhinjo.

Udeleženci prejmejo:

  • pisno gradivo z opisanim postopkom izdelave naravnih čistil ter recepte;
  • informacije o surovinah in pripomočkih za izdelavo naravnih čistil;
  • vzorce čistil, ki jih bomo naredili na delavnici;
  • 10 % popust na nakup sestavin.

CENA: 20 €

Obvezne prijave na info@gnezdo.si!

10.00 – 12.30

Dogodki za otroke

10:30 – 11:00 Joga za otroke, Zala Grahek
11:00 – 11:30 Joga za otroke, Zala Grahek

Joga za otroke je namenjena otrokom med 8 in 13 let starosti.

Ura joge za otroka pomeni ura zabave, druženja, ter izboljšanja spretnosti ravnotežja, gibljivosti in skupinskega dela. Preko joge se otrok nauči usmerjati pozornost na določeno točko in tako vadi svojo koncentracijo.

11:45 – 12:30 Zvočna pravljica, Mina Kunstelj

Mamica in očka si želita, da bi bil njun otrok miren, pozoren in da bi ga navdihovale lepe izkušnje. Ena izmed naravnih čarovnij je tudi zvok in vabimo vas, da pripeljete svoje otroke, da izkusijo Zvočno pravljico, ki jo bo na Zelenem sejmu vodila Mina Kunstelj, pedagoginja, ki pokaže otrokom, kako se umiriti in se ob slišanem sprostiti. Zvočna pravljica je brezplačna.

10:30-11:00

Predavanje: Tu je sreča doma, lesene hiše Ekoart

EKOART ustvarja čudovite lesene domove za ljubitelje zdravega življenja, ki jim ni vseeno.
To so prave lesene hiše za desetletja zdravega življenja, narejene z dušo.

Ekoart bo predstavil Miha Bogataj.

12:30-13:30

Predavanje: Osem vrhunskih praks iz ekoloških naselij

Nara Petrovič predstavlja najboljše iz ekoloških naselij? Ja, to pa mora biti zanimivo!

Ob množici fotografij bomo spoznavali, kako vrhunske prakse prenašati v lastno okolje, naj živite v mestu ali na podeželju. Eko naselja se, seveda, posvečajo eko gradnji in vrtnarjenju, a tudi eko načrtovanju prostora, učinkovitemu odločanju v skupinah in reševanju sporov,višji kakovosti odnosov in bivanja nasploh …

Izvirnosti jim ne manjka niti pri ročnih izdelkih. Morda dobite tudi kakšno idejo za božično darilo! 🙂

15-17:00

Projekcija filma Tomorrow

DANES se v času različnih kriz včasih čutimo nemočni.

DANES vemo, da odgovori ležijo v aktivnejši udeležbi vseh ljudi na svetu. V zadnjih 100 letih smo doživeli izjemen napredek, ki je izboljšal in poenostavil naša življenja. A danes se zavedamo tudi pasti tega napredka. Nujno moramo spremeniti smer, preden se našemu planetu zgodi nekaj nepopravljivega.

DANES potrebujemo novo smer, nov cilj… Nove sanje! Dokumentarni film Tomorrow vam bo pokazal iznajdljive alternativne poglede na kmetijstvo, ekonomijo, energijo, demokracijo in izobraževanje. S konstruktivnimi rešitvami boste s svojo lokalno skupnostjo vplivali na globalni ravni. Do zdaj še noben dokumentarni film ni pustil tako močnega optimističnega vtisa …

TOMORROW ni le film. Je začetek gibanja, ki spodbuja lokalne skupnosti po vsem svetu, da spremenijo način življenja zaradi našega planeta.

Ogleda si ga lahko naenkrat le 40 ljudi, zato bomo veseli prijave. Število mest se hitro polni.

Priporočen prostovoljni znesek za ogled filma je 3 €.

NAPOVEDUJEMO

pomlad 2020

NARAVNA GRADNJA V PRAKSI

Delavniške prakse

  • NARAVNE BARVE
  • ILOVNATI MATERIALI 
  • NARAVNA ZAŠČITA LESA
  • VODOODBOJNI OMETI IN TADELAKT

Kraj: Center sonaravne gradnje Gnezdo / Štula 10 1000 Ljubljana-Šentvid

Zaradi zagotavljanja kvalitetne izvedbe praktične delavnice je število prijavnih mest omejeno.

Za več informacij lahko pišete na info@gnezdo.si.

NARAVNE BARVE

Delavnica spoznavanja z naravnimi barvami je namenjena vsem, ki bi radi spoznali naravne barve kot alternative in jih spretno uporabili pri svojem delu. Namenjena je tako začetnikom kot slikopleskarjem.

Na tej delavnici bomo najprej razrešili dilemo, ki se zadnje čase vse bolj izpostavlja: ‘’Kaj je pravzaprav naravno?’’. Za pravo razumevanje nam bo pomagal vpogled v tradicijo izdelave barv.

Spoznali bomo ključne sestavine, ki lahko tvorijo naravne barve, se posvetili apnu in zemeljskim pigmentom.

Danes, ko so objekti zelo zrakotesni, je uporaba naravnih barv še posebej pomembna.

Malce bomo kritični do zavajanja s certifikati in nedoslednim označevanjem izdelkov.

V praktičnem delu se bomo seznanili s pripravo najbolj uporabljenih in znanih naravnih barv.

Zmešali in z naravnimi pigmenti bomo obarvali čisto apneno barvo, kazeinsko in ilovnato barvo.

Vsak udeleženec bo z nanosom na večji površini, lahko poskusil ter tudi pripravil lasten vzorec v želenem barvnem odtenku. Tu se prične barvno ustvarjanje, ki nas, če bomo želeli, lahko pripelje do barvnih abstrakcij.

Po delavnici si boste z lahkoto pobarvali vaše stanovanje, sobo ali hišo.

Dobrodošli.

ILOVNATI MATERIALI

Na delavnici bomo spoznali različne materiale izdelane iz ilovice in gline ter njihovo pravilno uporabo v danes aktualnih gradbenih sistemih. Spoznali bomo novosti kot je glajena ilovica, dekorativni ilovnati nanosi, ilovnata lepila in izravnalne mase, ilovnate barve in kite.
Ilovica je bila v preteklosti najpogosteje uporabljeno in najlažje dostopno gradivo. Je iz naravnega krogotoka – lahko ga uporabljamo v nespremenjeni obliki in ga po uporabi lahko ponovno vrnemo nazaj zemlji.

Na osnovi raziskovanj tega izjemnega materiala je v zadnjih letih nastala cela paleta izdelkov, ki se po svoji namembnosti ne razlikujejo od klasičnih. Se pa bistveno razlikujejo po svojih sestavinah in lastnostih. Ilovica oziroma glina s svojimi značilnostmi omogoča izdelavo gradbenih materialov, ki imajo sposobnost uravnavanja vlage in visoko akumulacijo, so popolnoma obnovljivi  in brez kakršnihkoli kemičnih primesi.

Teoretično in praktično se bomo spoznali s pravilnim mešanjem in nanašanjem ilovnatih ometov na različne podlage.

Delavnica bo vsebovala kratke teoretične opise posameznih produktov in praktično izkušnjo najbolj pogosto uporabljenih tehnik pri nas.

Delavnica bo interaktivna. Pri podajanju vsebine boste lahko sodelovali z vprašanji in dobili odgovore na vaše izzive.

Za samograditelje pa bo v nadaljevanju Šole naravne gradnje, izvedena praktična izkušnja z delom z domačo ilovico in ilovnatim ometom na Kmetiji Veles.

NARAVNA ZAŠČITA LESA

Na delavnici se bomo srečali z osnovnimi lastnostmi lesa ter ‘’samozaščito’’ lesa, pregledali naravna sredstva za zaščito lesa in preizkusili različne tehnike.

Ekološka zaščita panjev z oljno barvoNajprej bomo pregledali različne vrste lesa in njihovo pravilno uporabo. Ker se les najbolj zaščiti kar sam, bomo pregledali kateri faktorji pri sečnji, sušenju in uporabi najbolj vplivajo na to.

Najprej bomo spoznali najbolj osnovne zaščite lesa, to je luženje in miljenje lesa.

Pri naknadnih naravnih zaščitah z olji bomo pregledi surovine, ki sestavljajo olja. Spoznali bomo posamezne mešanice olj, njihove lastnosti in jih preizkusili na različnih vrstah lesa. Uporabili bomo tudi naravne pigmente in jih mešali v olja.  

Spoznali bomo pravilno nanašanje olj in voskov.

Obiskal nas bo Gospod Franc Kunšič, ki nam po podal svoje dolgoletne izkušnje z lesom in različnimi olji ter politurami. Je pravi zaklad znanja in nas je navdušil s svojimi izdelki.

Skupaj z Markom Udvancem  (Lesna žlica) bomo praktično izvedli tradicionalno japonsko tehniko zaščite lesa Shugi Ban. Dotaknili se bomo tudi posebne starodavne tehnike Urushi.

Spoznali bomo naravne pokrivne oljne barve in jih preizkusili z nanosi.

Če bo volja in čas, se bomo lotili zaščite macesnove fasade ali/in masivnih lesenih vhodnih stebrov našega Centra. Delavnica bo odprta, ne bomo predavali, ampak v odprti debati podajali vsebino.

Dišalo bo po naravi.

Prisrčno vabljeni. Super bo.

VODOODBOJNI OMETI IN TADELAKT

Delavnica na kateri boste dobili praktično izkušnjo izvedbe antičnih tehnik, apnenih vodoodbojnih ometov in dekorativnih tehnik.

Posebne tehnike dekorativnih ometov na osnovi apna so del bogate tradicije našega Evropskega prostora. Poleg znanih italijanskih tehnik Stucco lustro in Stucco se, s svojo izjemno zanimivo pojavnostjo v svetu, vedno bolj uveljavlja tudi tehnika izdelave vodoodbojnega ometa Tadelakt. Najpogosteje se ta tehnika uporablja na površinah, ki so zelo obremenjene z vodo. Vse tehnike uporabljamo predvsem kot nadomestilo za keramiko v “mokrih” prostorih.

Tradicionalna maroška tehnika tadelakt s svojo mirno, a živahno površino, navdušuje predvsem s sijajem, pa tudi z gladko, rahlo valovito naravo. Med obdelavo je pomembno, da se material obdeluje v skladu s sušenjem in s tem spretno uporablja njegove lastnosti za dosego vodoodbojne sijajne površine. 

zapiranje por tadelakta s polirnim kamnomNa praktičnih delavnicah delamo na vzorčnih ploščah ali vzorcih odvisno od teme delavnice. Večina delavnic vključuje praktično delo, zato si pripravite ustrezna delovna oblačila.

Spoznali se bomo tudi s tehnikami Stucco in Stucco lustro. Tehniki imata podobne lastnosti kot Tadelakt vendar sta cenejši in lažji za izvedbo. Njuna vodoodbojnost pa je malo manjša kot pri Tadelaktu.

Na tej delavnici se precej zapleteno tehnologijo poučuje korak za korakom.

Vsak bo imel priložnost izdelati svoj vzorec in se praktično spoznati z pravilno izvedbo.

S seboj prinesite delovna oblačila in rokavice.

Lepo vabljeni.