,

Ekološka izletniška kmetija na Barju

Predanost ekologiji v vseh pogledih

 

Ko sta Urša Kunz in Miha Pupis na začetku tisočletja kupila staro hišo v Črni vasi na Barju, zaraščeno s trnjem, sta imela vizijo, da obudita to spečo Trnuljčico. Danes ekološka izletniška kmetija s turističnimi apartmaji, ki je zrasla na tem mestu, nosi simbolično ime Trnulja. V tem se skriva še ena simbolika. Trnulja je namreč sadeža Črnega trnja.

Leta 2004 sta se na posestvu začela ukvarjati z ekološkim kmetijstvom, gradnja objektov se je začela leta 2007 in lani so odprli vrata ekološke kmetije in apartmajev. Po besedah Mihe Pupisa, je bila odločitev za ekološko gradnjo popolnoma logična. »Seveda je bila to tudi poslovna odločitev, saj v bližnji in daljni okolici ni takšne ponudbe. Žal pa nas agencije ne znajo tržiti. Zato smo se obrnili na mrežo Bio Hotels, ki združuje in promovira ponudbo bio hotelov.« V začetku poletja je Trnulja pridobila status pridruženega člana oz. Friends of Biohotels.

Urša in Miha sta zaprisežena ekološki življenjski filozofiji in pri tem nista polovičarska. Dele nekdanje hiše, predvsem lesene pilote, ki so na barjanski zemlji obvezen temelj vsake stavbe, sta reciklirala in danes umetelno krasijo notranjost stavb. Človek je presenečen nad doslednim sledenjem ekološkim filozofiji pri gradnji in opremi, kar je danes prej izjema, kot pravilo. Marsikateri objekt v Sloveniji, ki se ponaša z nazivom eko, namreč temelji zgolj na enem ali parih kriterijih, predvsem varčni rabi energije in leseni gradnji.

»Kmetijo in apartmajsko hišo Trnulja smo v celoti naredili iz ekoloških materialov. Prevladujejo les, konopljina izolacija, ilovnati in apneni ometi ter tlakovci iz gline. Kolikor je bilo le mogoče smo uporabili material iz lokalnega okolja. Posebnost v tem okolju je jelša, a na žalost je bolj redka, tako da smo iz nje dali izdelati samo nekaj kosov pohištva.«, je povedal Miha Pupis. Kdor je le malo dovzeten za energijo v prostoru, bo zaznal, da se v njih odlično počuti.

Posestvo Trnulja

Lastnika sta ekološko filozofijo na Trnulji dosledno sledila tudi pri izbiri notranje opreme. Postelje sta opremila z vzmetnicami in vzglavniki iz konoplje. Celo malenkosti, kot so brisače, prte in zavese, sta izbrala iz konopljinega tekstila.

Po besedah Mihe Pupisa so v objekte želeli vnesti čim več elementov iz barjanskega okolja. »Moja ideja je bila, da na zunanjih fasadah kombiniramo tri stile, ki so bili v preteklosti značilni za gradnjo na območju Črne vasi, in sicer bruna, ki so najstarejša oblika gradnje v tem okolju, neometane opečnate kocke ter klasično kmečko fasado.« V bližini Trnulje stoji Tomaževa hiša, edina hiša iz brun iz leta 1844, ki je ohranjena v prvotni obliki. Kopija grafike, na kateri je Tomaževo hišo upodobil slikar Božidar Jakac, danes visi v apartmajski hiši. »Sicer pa nam je pri izbiri in načinu uporabe ekoloških materialov svetoval Anton Pugelj, ki se profesionalno ukvarja z ekološko gradnjo.« je še dodal Pupis.

Na posestvu med drugim gojijo tritikalo, konopljo, koruzo in ajdo, zato so apartmaje poimenovali kar po njih in jih lično opremili s steklenimi posodami z zrnjem teh kultur.

Fotografije tolmunov iz Iškega vintgarja in kamni nabrani v njem krasijo kopalnice, fotografije z žitnih polj s kmetije so osnova za fototapeto pod steklom nad kuhinjskimi pulti.

Ob sobotah vam bodo na kmetiji postregli s hladno kuhinjo in sladicami, ob nedeljah in za zaključene družbe nudijo kosila, ki jih pripravita Urša in priznani mojster kuhinje Slavko Adamlje. Vse ekološko, se razume, in prilagojeno sezoni. Organizirajo tudi kulinarične eko delavnice, kjer obujajo pozabljene recepte ter učijo priprave hitrih in zdravih obrokov.

Ob raziskovanju kulinaričnih dobrot se gostje kmetije lahko podajo na raziskovanje bližnjih naravnih biserov. Na Ljubljanici se lahko odpravijo na vožnjo s kanujem, bližnji naravni rezervat je raj za opazovalce ptic, na svoj račun pridejo tudi kolesarji in ribiči. V vročih poletnih dneh pa se prileže skok v Iški Vintgar.

Zgodba o Trnulji je kot pravljica o princu in princesi, ki sta obudila propadajočo posest. Urša in Miha imata zdaj že nove vizije. A o tem kdaj drugič. Pustimo se presenetiti z novo pripovedjo.

Članek je bil objavljen v reviji Energetika.net, stran 73-74

http://www.trnulja.com