Ilovnate omete cenimo zaradi njihovih izjemnih lastnosti. V prostoru deluje kot idealen izmenjevalnik vlage. Če je v prostoru ometana približno ena tretjina zidnih oziroma stropnih površin, ilovnati omet že pridobi to svojo funkcijo. Seveda pod pogojem, daj je nanešen v minimalni debelini 15 mm.

Ilovnati omet zelo hvaležen material tudi v povezavi z grelnimi elementi, kot so stensko gretje ali zidane peči. Tega materiala namreč razlike v temperaturi ne načenjajo oziroma ne povzročajo nezaželenega pokanja. Obenem pa ilovnati omet poleg izjemnega akumuliranja toplote omogoča tudi sevanje toplote z določeno vsebnostjo vlage, kar nikoli prekomerno ne izsuši prostorov.

Apartmaji OrtenijaVisoka sposobnost uravnavanja vlage in absorbiranja škodljivih snovi iz zraka, pozitivno vpliva na bivalno klimo. Ph vrednost ilovice je 7,1, zato preprečuje nastanek plesni, ne draži kože in ne povzroča alergij.

Ilovnati ometi so zmes ilovice, peska in vezivnih vlaken v poljubnih kombinacijah ter razmerjih. Medtem ko pesek deluje kot skelet ometa, služi ilovica kot vezivo, vlakna pa kot potrebna mikro armatura. Na voljo so v obliki grobega ali finega oziroma dekorativnega ometa v različnih barvnih odtenkih. Po navadi gre za že pripravljene mešanice, ki se mešajo zgolj z vodo.

Ilovnati ometi - PrimorskaDelo z ilovnatimi ometi poteka podobno kot s preostalimi ometi na osnovi apna in/ali cementa. Le veliko prijetnejše je, saj ilovica ni agresivna za kožo kot tudi ne za druge materiale, ki se nahajajo na gradbišču (npr. leseno masivno stavbno pohištvo). Pri izvedbi se razlikuje le pri finalni obdelavi, ki zahteva nekaj izkušenj in občutka.

Ilovnati omet se lahko nanaša na vpojne mineralne podlage, kot so žgana opeka, betonski zidaki, beton in podobno. Lahko pa z ilovnatim ometom omečemo tudi podlage rastlinskega izvora, kot so les, slama, trstika in podobno. Pred nanašanjem debelo slojnega ometa na lesene površine je treba predhodno namestiti trstično pletenje, ki ponuja ometu potrebni oprijem. Tankoslojni oziroma dekorativni ometi se lahko nanašajo tudi na že obstoječe podlage, na vse vrste suhomontažnih plošč in celo na različne lesne plošče.

Če razmišljate o naravni gradnji z ilovnatimi gradbenimi materiali, pokličite za ogled in pripravo ponudbe še v fazi grobih gradbenih del, ali najbolje v fazi projektiranja. Tako bomo najlažje uresničili vaše želje in vam svetovali pri detajlih in pravilni izvedbi.

Uporabljamo ilovico podjetja Sand & Lehm iz Winzinga v Avstriji, certificirano po DIN normi 18947. in ilovico podjetja Claytec iz Nemčije.

  • Trstika v roli

    Trstika za oprijem ometov

    3,90