Apno je tradicionalno gradivo, ki postaja z ekološkega vidika vse bolj aktualno, predvsem zaradi okolju prijaznega načina pridobivanja in življenjskega cikla, velike razpoložljivosti in enostavnega odstranjevanja po končani življenjski dobi.

Izdelki iz čistega apna imajo pozitiven učinek na bivalno klimo. Apno je po naravi tudi obstojno v vodi, antistatično, zelo difuzijsko odprto in ne vsebuje emisij. Za razliko od ilovnatega ometa je apneni omet zelo bazičen in iz tega razloga deluje antiseptično oziroma preprečuje morebiten nastanek plesni. Še posebej primerno je za alergike.

Apneni ometi so izjemno hvaležna izbira predvsem v primeru sanacije starih kamnitih stavb oziroma objektov, kjer zaradi morebitne vlage obstaja tveganje nastajanja plesni.  Iz teh razlogov se je gašeno apno nekoč uporabljalo za oplesk.

Omete je možno niansirati z vsemi mineralnimi in zemeljskimi pigmenti.

Zunanji apneni omet

Za izdelavo apnene fasade se uporablja gašeno apno, ki se nanaša v dveh slojih. Za izdelavo osnovnega in zakljujčnega ometa uporabljamo naravno hidravlično apno svetle barve. Apnu je možno dodati zemeljski ali mineralni pigment.

Notranji apneni ometi

Apneni ometi so vsestransko uporabni ometi z dobrim oprijemom, fino do srednje grobo strukturo, primerni za notranje prostore. So enostavni za obdelavo, dosežejo dober oprijem in trdnost.

 Apnena izravnalna masaFini apneni ometApneni omet
zrnatost0,5 mm0,8 mm1,4 mm
struktura – odvisno od obdelavefina – gladkafina – srednjasrednja
debelina nanosa0,5 – 2 mm1 – 5 mm1,6 – 8 mm

 

Izvajamo tudi sanacijo notranjih površin, ki jih je napadla plesen.  V ta namen se uporablja omet za sanacijo plesni na osnovi apna.