Dogodki v organizaciji Gnezda

NARAVNA GRADNJA V PRAKSI

Delavniške prakse

  • sobota, 16. marec 2019, 9-13 NARAVNE BARVE
  • sobota, 30. marec 2019, 9-14 ILOVNATI MATERIALI 
  • sobota, 13. april 2019, 9-14 NARAVNA ZAŠČITA LESA
  • petek, 10. maj 2019, 12-18 VODOODBOJNI OMETI IN TADELAKT

Kraj: Center sonaravne gradnje Gnezdo / Štula 10 1000 Ljubljana-Šentvid

Cena celotnega sklopa delavnic z enkratnim predplačilom znaša 180€.

Zaradi zagotavljanja kvalitetne izvedbe praktične delavnice je število prijavnih mest omejeno.

Za več informacij lahko pišete na info@gnezdo.si ali zdruzenje.ng@gmail.com.

16.3.2019

NARAVNE BARVE

datum: sobota, 16. marec

trajanje: 9:00 -13:00 (4 ure)

mentor: Tone Pugelj

cena: 48,00 €

Delavnica spoznavanja z naravnimi barvami je namenjena vsem, ki bi radi spoznali naravne barve kot alternative in jih spretno uporabili pri svojem delu. Namenjena je tako začetnikom kot slikopleskarjem.

Na tej delavnici bomo najprej razrešili dilemo, ki se zadnje čase vse bolj izpostavlja: ‘’Kaj je pravzaprav naravno?’’. Za pravo razumevanje nam bo pomagal vpogled v tradicijo izdelave barv.

Spoznali bomo ključne sestavine, ki lahko tvorijo naravne barve, se posvetili apnu in zemeljskim pigmentom.

Danes, ko so objekti zelo zrakotesni, je uporaba naravnih barv še posebej pomembna.

Malce bomo kritični do zavajanja s certifikati in nedoslednim označevanjem izdelkov.

V praktičnem delu se bomo seznanili s pripravo najbolj uporabljenih in znanih naravnih barv.

Zmešali in z naravnimi pigmenti bomo obarvali čisto apneno barvo, kazeinsko in ilovnato barvo.

Vsak udeleženec bo z nanosom na večji površini, lahko poskusil ter tudi pripravil lasten vzorec v želenem barvnem odtenku. Tu se prične barvno ustvarjanje, ki nas, če bomo želeli, lahko pripelje do barvnih abstrakcij.

Po delavnici si boste z lahkoto pobarvali vaše stanovanje, sobo ali hišo.

Dobrodošli.

30.3.2019

ILOVNATI MATERIALI

datum: sobota, 30. marec

trajanje: 9:00 -14:00 (5 ur)

mentor: Tone Pugelj

cena: 48,00 €

Na delavnici bomo spoznali različne materiale izdelane iz ilovice in gline ter njihovo pravilno uporabo v danes aktualnih gradbenih sistemih. Spoznali bomo novosti kot je glajena ilovica, dekorativni ilovnati nanosi, ilovnata lepila in izravnalne mase, ilovnate barve in kite.
Ilovica je bila v preteklosti najpogosteje uporabljeno in najlažje dostopno gradivo. Je iz naravnega krogotoka – lahko ga uporabljamo v nespremenjeni obliki in ga po uporabi lahko ponovno vrnemo nazaj zemlji.

Na osnovi raziskovanj tega izjemnega materiala je v zadnjih letih nastala cela paleta izdelkov, ki se po svoji namembnosti ne razlikujejo od klasičnih. Se pa bistveno razlikujejo po svojih sestavinah in lastnostih. Ilovica oziroma glina s svojimi značilnostmi omogoča izdelavo gradbenih materialov, ki imajo sposobnost uravnavanja vlage in visoko akumulacijo, so popolnoma obnovljivi  in brez kakršnihkoli kemičnih primesi.

Teoretično in praktično se bomo spoznali s pravilnim mešanjem in nanašanjem ilovnatih ometov na različne podlage.

Delavnica bo vsebovala kratke teoretične opise posameznih produktov in praktično izkušnjo najbolj pogosto uporabljenih tehnik pri nas.

Delavnica bo interaktivna. Pri podajanju vsebine boste lahko sodelovali z vprašanji in dobili odgovore na vaše izzive.

Za samograditelje pa bo v nadaljevanju Šole naravne gradnje, izvedena praktična izkušnja z delom z domačo ilovico in ilovnatim ometom na Kmetiji Veles.

Vabljeni. Se vidimo.

13.4.2019

NARAVNA ZAŠČITA LESA

datum: sobota, 13. april

trajanje: 9:00 -14:00 (5 ur)

mentor: Tone Pugelj, Franci Kunšič, Marko Udvanc

cena: 48,00 €

Na delavnici se bomo srečali z osnovnimi lastnostmi lesa ter ‘’samozaščito’’ lesa, pregledali naravna sredstva za zaščito lesa in preizkusili različne tehnike.

Ekološka zaščita panjev z oljno barvoNajprej bomo pregledali različne vrste lesa in njihovo pravilno uporabo. Ker se les najbolj zaščiti kar sam, bomo pregledali kateri faktorji pri sečnji, sušenju in uporabi najbolj vplivajo na to.

Najprej bomo spoznali najbolj osnovne zaščite lesa, to je luženje in miljenje lesa.

Pri naknadnih naravnih zaščitah z olji bomo pregledi surovine, ki sestavljajo olja. Spoznali bomo posamezne mešanice olj, njihove lastnosti in jih preizkusili na različnih vrstah lesa. Uporabili bomo tudi naravne pigmente in jih mešali v olja.  

Spoznali bomo pravilno nanašanje olj in voskov.

Obiskal nas bo Gospod Franc Kunšič, ki nam po podal svoje dolgoletne izkušnje z lesom in različnimi olji ter politurami. Je pravi zaklad znanja in nas je navdušil s svojimi izdelki.

Skupaj z Markom Udvancem  (Lesna žlica) bomo praktično izvedli tradicionalno japonsko tehniko zaščite lesa Shugi Ban. Dotaknili se bomo tudi posebne starodavne tehnike Urushi.

Spoznali bomo naravne pokrivne oljne barve in jih preizkusili z nanosi.

Če bo volja in čas, se bomo lotili zaščite macesnove fasade ali/in masivnih lesenih vhodnih stebrov našega Centra. Delavnica bo odprta, ne bomo predavali, ampak v odprti debati podajali vsebino.

Dišalo bo po naravi.

Prisrčno vabljeni. Super bo.

10.5.2019

VODOODBOJNI OMETI IN TADELAKT

datum: sobota, 16. februar

trajanje: 12:00 -18:00 (6 ur)

mentor: Tone Pugelj

cena: 72,00 €

Delavnica na kateri boste dobili praktično izkušnjo izvedbe antičnih tehnik, apnenih vodoodbojnih ometov in dekorativnih tehnik.

Posebne tehnike dekorativnih ometov na osnovi apna so del bogate tradicije našega Evropskega prostora. Poleg znanih italijanskih tehnik Stucco lustro in Stucco se, s svojo izjemno zanimivo pojavnostjo v svetu, vedno bolj uveljavlja tudi tehnika izdelave vodoodbojnega ometa Tadelakt. Najpogosteje se ta tehnika uporablja na površinah, ki so zelo obremenjene z vodo. Vse tehnike uporabljamo predvsem kot nadomestilo za keramiko v “mokrih” prostorih.

Tradicionalna maroška tehnika tadelakt s svojo mirno, a živahno površino, navdušuje predvsem s sijajem, pa tudi z gladko, rahlo valovito naravo. Med obdelavo je pomembno, da se material obdeluje v skladu s sušenjem in s tem spretno uporablja njegove lastnosti za dosego vodoodbojne sijajne površine. 

zapiranje por tadelakta s polirnim kamnomNa praktičnih delavnicah delamo na vzorčnih ploščah ali vzorcih odvisno od teme delavnice. Večina delavnic vključuje praktično delo, zato si pripravite ustrezna delovna oblačila.

Spoznali se bomo tudi s tehnikami Stucco in Stucco lustro. Tehniki imata podobne lastnosti kot Tadelakt vendar sta cenejši in lažji za izvedbo. Njuna vodoodbojnost pa je malo manjša kot pri Tadelaktu.

Na tej delavnici se precej zapleteno tehnologijo poučuje korak za korakom.

Vsak bo imel priložnost izdelati svoj vzorec in se praktično spoznati z pravilno izvedbo.

S seboj prinesite delovna oblačila in rokavice.

Lepo vabljeni.

Gostujoči dogodki

18.2.2019, ob 17:00

Brezplačno predavanje Izgorelost in pot do celostnega zdravja

Izgorevanje je vaša zlata priložnost, da življenje spremenite v nekaj bistveno boljšega.

“Ko sem leta 2009 sam izgorel, sem spoznal, da moram »spremeniti vse«. Zlasti pa sebe. Povedal vam bom za načine, tehnike in potrebne spremembe – za pot – s katerimi sem svoje življenje spremenil v nekaj nad vsemi mojimi pričakovanji. Kar seveda lahko narediti tudi vi sami. Na predavanju bomo ne samo govorili, pač pa tudi naredili kako kratko uporabno tehniko oz. proces.”, Klemen Podjed

Toplo vabljeni!

Če se boste predavanja udeležili, prosim sporočite na info@produktivnost.si.

Predavatelj: dr. Klemen Podjed, Inštitut za produktivnost (svetovalec, ICF coach, voditelj delavnic, avtor)

19.2.2019, ob 17:00

Seminar javnega nastopanja in komunikacije SR(E)ČNA RETORIKA

z Robertom Goreto

S pomočjo seminarja SR(E)ČNA RETORIKA boste vaše govore, predstavitve in komunikacijo z ljudmi znali izpeljati bolj sproščeno, z veliko mero navdušenja in veselja.

Po eni strani se bomo učili kako biti srčen (so)govornik, po drugi strani pa bomo preko retoričnih spretnosti v svoje življenje vnesli več sreče. SR(E)ČNA RETORIKA je seminar osebnostne, čustvene, govorniške in duhovne preobrazbe.

Več o vsebini in urniku >>>

Za prijavo na seminar pišite na seminar@retorika.info ali pošljite SMS na 051-605-717 oz. obiščite spletno stran https://www.retorika.info.

ROBERT GORETA je predavatelj, iskalec duhovnih in življenjskih resnic, pisatelj in avtor knjig za osebno in duhovno rast. Vodi različna izobraževanja za osebnostno rast, retoriko, komunikacijo, medosebne odnose in motivacijo.

vsak torek in sredo

Mateja Vavtar – svetovanje

Z informacijami, ki jih dobi z vstopom v matrico prostora in časa, svetujem pri reševanju različnih vzorcev, ki se kažejo v bolezni, neplodnosti, partnerstvu, v službi, na prav vseh področjih, ki si jih ta trenutek lahko zaznavamo.

Skozi sproščen pogovor z Matejo, vam predaja informacije, ki se trenutno nahajajo v vaši osebni matrici. Le-te se lahko prepletajo še z vrsto drugih matric. Podane so samo tiste informacije, ki so ta trenutek pomembne za vas in na način, ki je najbolj primeren za oba – Matejo, kot bralca in podajalca in vas, kot prejemnika.

Več informacij: matjevavavtar.com

28.2.2019, 8:30 

Delavnica: UPRAVLJANJE S STRESOM PRI DELU

Kako »doseči« in ohranjati mirno uspešnost pri delu?

Za tiste, ki hočete veliko več sproščenosti, zdravja. Vabljeni na zelo praktično delavnico Upravljanje s stresom v službi. Tehnike sproščanja in (samo)pomoči so izbrane kot možnosti rešitev zahtevnih stresnih razmer na delovnem mestu.

Delavnico vodi: dr. Klemen Podjed

Rok prijave: do 25.2.2019
Urnik: 8:30 do 15:30 h
Dodatne informacije: Klemen Podjed, 040 662 003, info@produktivnost.si

Več informacij o vsebini, tehnikah sproščanja na delavnici in podatkih o prijavi na tej povezavi.

16. in 17. 3. 2019

Uvodna delavnica nenasilne komunikacije

dvodnevna izkustvena delavnica

V kolikor vas zanima doseganje boljšega razumevanja, sodelovanja, učinkovitosti in opolnomočenja v komunikaciji, je to najverjetneje pravi dogodek za vas. Na delavnici bo poudarek na razumevanju sebe, vzpostavljanju poglobljenega stika s sabo, sočutnim odnosom do drugih in pristnim izražanjem v skladu s svojo edinstvenostjo, s svojimi potrebami in vrednotamina način, ki ohranja spoštljive, iskrene in sočutne odnose.

Več informacij najdete na tej povezavi.