Kako zaščititi les na zunanjih površinah?

Ena od možnosti je ta, da pustimo, da les sam od sebe posivi. S tem ustvari dolgotrajno zaščito pred vremenskimi vplivi. Spomnite se na primer skodel, s katerimi so prekrite hiše, lesenih kozolcev in ograj, pa lesenih fasad na hišah v alpskem svetu.
Les posivi, ko je nekaj časa izpostavljen dežju, ki izpere mehke hidroskopske delce lesa (lesni sladkor, beljakovine, škrob, lignin). Na fasadah na primer, tisti del lesa, ki je pod nadstreškom, ne posivi, ali pa postopek sivenja traja bistveno dlje.

Če želimo proces sivenja pospešiti, lahko uporabimo Lužilo za iglavce, tradicionalno površinsko obdelavo za čiste, neobdelane površine iz iglavcev. Ta lesu odvzame tiste mehke hidroskopske delce, ki jih kot že omenjeno spere dež. Toda zakaj bi čakali na dež, če lahko z enim nanosom lužila dosežemo enak učinek takoj. Prednost tega je tudi v tem, da glivicam, algam in plesnim, ki se hranijo s temu snovmi, takoj odvzamemo pogoje za nastanek. Glive so v našem podnebnem pasu najpomembnejši biotični vzrok za razgradnjo lesa oz. njegovo razvrednotenje. Les obdelan z lužilom bo najprej potemnel, šele kasneje bo posrebrnel.

Sivenje, bledenje oz. razbarvanje lesa, kakor nekateri imenujejo ta proces, je povsem naravna posledica izpostavljenosti lesa zunanjim vplivom. Kakšen vpliv ima posivelost lesa na kakovost lesene konstrukcije? Posivelost lesa deluje kot zaščitna patina pred zunanjimi vplivi na les. S sivenjem se les sam zaščiti pred UV žarki, toplotnimi razlikami in vlago. Kemično neobdelan les in pa naravno zaščiten les po nekaj letih posivi. Ta zaščitna patina je debela od 2 do 3 milimetre in neglede na to, da za mnoge deluje estetsko moteče, je to ena izmed najučinkovitejših naravnih zaščit lesa. Po začetnih 2-3 milimetrih posivelega lesa se “propadanje” lesa ustavi, in ravno ta patina bo še dolga desetletja učinkovito ščitila zdravo jedro lesa, brez da bi mu preprečila naravno interakcijo z okoljem (dihanje lesa, prepustnost lesa). več v članku na Brunarice.org

Kako zaščititi les na zunanjih površinah?

Slika-vir: Wikipedia

Druga možnost za zaščito lesa, ki je izpostavljeno vremenskim vplivom, je lesna lazura, kombinacija različnih olj, kolofonije in naravnega sušila. Ker želimo les zaščititi tudi pred UV-žarki, moramo lazuri dodati pigment. Pigment lahko izberemo iz široke palete zemeljskih in mineralnih pigmentov, ali pa se odločimo za eno od niansiranih lazur, ki so na voljo v barvi bora, macesna, hrasta (svetlega in antik), tikovine, oreha, wenge, palisandra in ebenovine. Olje se vpije v les, struktura lesa pa ostaja vidna.
Vzdrževanje naoljenih površin je enostavno, obnovimo pa jo takrat, ko lesna lazura zaradi vremenskih vplivov izgubi sijaj in postane mat, oz. dobi izsušen videz. Interval je težko določiti, saj je odvisen od intenzivnosti vremenskih vplivov.

Tretja možnost za naravno zaščito zunanjih lesenih površin je pokrivna oljna barva v različnih odtenkih, od bele, rumene, oranžne, oker, angleško rdeče, golobje modre in temno modre, do zelene, smrekovo zelene, rjave, temno rjave in črne. Vse omenjene barve lahko poljubno mešamo med seboj. Po želji pa vam v Kreidezeitu zmešajo barvo po vaši izbiri. Oljna barva zelo poveča obstojnost lesa na vremenske razmere. Obnova, ki ne rabi biti zelo pogosta, je tudi v tem primeru enostavna. Površino očistimo in ponovno premažemo. Sestavine se v celoti naravne in okolju neškodljive, oljna barva se lahko uporablja tudi za barvanje lesenih otroških igrač.

Zakaj uporabiti naravna zaščitna sredstva?

Sintetična zaščitna premazna sredstva za les vsebujejo spojine, ki niso združljive z biološko-kemično sestavo lesa. Na les delujejo kot tujek in onemogočajo lesu naravno dihanje, paroprepustnost. Zaradi tega je les prebarvan z umetnimi barvili potrebno na vsake nekoliko let ponovno premazati, saj se takšni premazi hitro oluščijo, saj jih les ne sprejme za svoje.