,

Vabljeni na dan odprtih vrat v Centru sonaravne gradnje

Center sonaravne gradnje

Septembra praznuje Gnezdo prvo obletnico otvoritve Centra za sonaravno gradnjo. Ob tej priložnosti vas v četrtek 13. septembra prisrčno vabimo na dan odprtih vrat Centra sonaravne gradnje Gnezdo, ki bo potekal od 12h do 18h.

Dan bo namenjen druženju, predstavitvam, izmenjavi mnenj in izkušenj, razpravi o perečih okoljevarstvenih temah. Sodelujejo predstavniki različnih društev, podjetij in posameznikov, predvsem tistim, ki so aktivni na področju ekološkega gradbeništva, pridelave hrane in izdelave oblačil iz naravnih materialov.

Program:

12:00 Ogled centra in individualno svetovanje
13:00 Naravna gradiva – Anton Pugelj, Gnezdo d.o.o. www.gnezdo.si
13:30 Pulover za 10.000 € – arhitekt Matej Gasperic www.birogasperic.com
14:00 Stavbna biologija in najpogostejše težave v stavbah – Igor Šajn www.stavbnabiologija.si
14:30 Usposabljanje za gradbene posege na kulturni dediščini – Maja Capuder, Šola prenove www.sola-prenove.si
15:00 Trajnostni način življenja na kmetiji Veles – Zavod Veles Kmetija Veles www.kmetija-veles.si
15:30 Predstavitev ekološke kmetije Brevkina svežina
16:00 Predstavitev delovanja Društvo za permakulturo Slovenije
16:30 Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera – predstavitev  www.umanotera.org
17:00 Ekovasi v času globalizacije – Nara Petrovic  https://narapetrovic.wordpress.com

Ves čas Druženje, razprava, vprašanja, dileme, interakcija

Razstavne stojnice od 13:00 do 18:00

Eko kmetija in sirarna Vovše
Zabojčki Brevkina svežina
Maja Modrijan – Destilator – Balerinke Walk the talk iz zavrženega tekstila
Lucija Zlodej – Konopljina oblačila LUNI
Lesena Žlica
Ekovek
Amon & Anis www.amonanis.si 

Vabljeni!

ekipa Gnezda

 

Več o programu in razstavljalcih

Ekovasi v času globalizacije

Lokalno in globalno se združujeta! Ekovasi prevešajo tehtnico proti lokalnemu, hkrati pa kažejo novo smer, ki ne zanika pozitivnih vidikov globalizacije. Na nas je, da ta trend še okrepimo, kajti lokalni razvoj je stabilizator krize. Na predavanju bo predstavljanih več primerov dobrih praks, tako v tujini kot pri nas,

Nara 

Predstavitev trajnostnega načina življenja na kmetiji Veles

Zavod Veles je zavod za trajnostni način življenja. Namen zavoda je ozavestiti ljudi o prednostih trajnostnega načina življenja, s poudarkom na trajnostni gradnji, tako na kmetiji kot po terenu. Kmetija Veles je socialno podjetje, saj si prizadevamo za podjetništvo z okolijskim, družbenim učinkom, za lokalno samooskrbo in za vključevanje različnih skupin ljudi. Velik pomen ima na naši kmetiji tudi prostovoljstvo. Tako se med nekaterimi prostovoljci stkejo močni stiki, ki prerastejo v prijateljstvo in postanejo del kmetije. Vabljeni, da se nam pridružite tudi v tej vlogi.

Petra in Janez

Destilator  – Balerinke Walk the talk iz zavrženega tekstila

Balerinke so v celoti narejene v Sloveniji, iz rabljenih hlač in drugih lokalno zbranih zavrženih tekstilij, z veliko ročnega dela, v sodelovanju z družinskim podjetjem iz Tržiča z bogato čevljarsko tradicijo in dediščino. So veganske, z mehkim podplatom iz 20% reciklirane gume in z možnostjo prilagajanja različno širokim nogam (možnost menjave vložkov različnih debelin, ki so pralni v pralnem stroju).

Dobite jih v uporabni embalaži; škatla iz recikliranega kartona lahko nadomesti predal v omari, vrečka iz starih zaves pa lahko varuje perilo med pranjem ali potovanjem.

Na dan dogodka bomo veseli tudi starih hlač ali zaves, ki jih lahko predate v reciklažo.

Maja

Zabojčki  Brevkine svežne 

Od kar sva leta 2010  sestavila prve zelenjavne zabojčke, se je zgodilo kar nekaj ključnih sprememb, med njimi  izstopa predvsem selitev v Vipavska  brda in začetek kmetovanja iz nič. Kar nekaj časa je potrebno, da prideš do svoje njive, da si narediš rastlinjak in vse kar za sabo potegne, da lahko ponudiš zdravo in okusno zelenjavo za trg. Nisva velika, kmetujeva na dobrem hektarju, a to nama zadostuje za preživetje.

Peter nam bo na kratko predstavil pripravo gredice po permakulturnih načelih brez traktorja. Čas bo seveda tudi za vprašanja in pokušino.

Tina in Peter

Društvo za permakulturo

Društvo za permakulturo Slovenije je bilo ustanovljeno leta 1996 z namenom izobraževanja o permakulturi, širjenja njene prepoznavnosti in povezovanju permakulturnikov v Sloveniji. Za razvoj idej trajnostnega bivanja in njihovo uresničevanje uporabljamo skupinske procese, kjer je upoštevan vsak posameznik.

Delujemo v skladu z etičnimi načeli permakulture: skrb za ljudi, skrb za naravo in pravična delitev.

Primož

Usposabljanje za gradbene posege na kulturni dediščini

Pomen certificiranja znanj za izvajalce vzdrževalnih, obnovitvenih in prenovitvenih delih na kulturni dediščini.

Maja

Stavbna Biologija

Stavbna in bivalna biologija (slovenska kratica – SBB / angleško BUILDING & LIVING BIOLOGY- BLB) je znanstvena veda, ki se ukvarja z bivalnim okoljem sodobnega človeka. Temelji na dokazanih znanstvenih raziskavah in meritvah, ki so podprte s profesionalnimi merilnimi napravami, natančnimi standardi in usposobljenim osebjem. Strokovnjaki SBB pregledujejo domove in delovna mesta ter na podlagi natančno določenih meritev s pomočjo standardov ocenjujejo možnosti zdravstvenih tveganj. Vsa testiranja, instrumenti in postopki so dokumentirani v končnem pisnem poročilu.

Igor

LuNi oblačila iz konoplje

LuNi oblačila iz konoplje krojijo nov odnos preko obleke od narave do človeka. Obiskovalci si boste lahko v živo ogledali, potipali in pomerili konopljina oblačila. Sprejemala bom tudi naročila.

Lucija