Ni vsak terpentin enak

terpentin rastlinskega izvora

terpentin rastlinskega izvoraV reviji Ökotest 4/2016 je bila Kreidezeitova oljna lazura (odtenek hrast – svetli) označena z »zadovoljivo«.

Nekaj pojasnil v zvezi s to oceno:

Lazura vsebuje terpentin, ki spada med lahko hlapne organske snovi HOS (VOC), kar je vidno označeno tudi na embalaži. Hlapi terpentina lahko dražijo oči in kožo.

Naravno balzam terpentinovo olje (Terebinthinae aetheroleum rectificatum) oz. pravi terpentin, ki se uporablja za redčenje olj, je pridobljeno z destilacijo drevesne smole iglavcev, predvsem borovcev. Sestavljajo ga terpeni. https://sl.wikipedia.org/wiki/Terpen

Test je odkril tako imenovan p-Cymol, naravni terpen in naravna sestavina balzam terpentinovega olja. p-Cymol je prisoten na primer tudi v šetraju – daje mu tipičen vonj in okus in je vsebovan primerljivi količini kot v terpentinu.

Test je pokazal tudi 3-Caren, naravni terpen, ki je sestavina balzam terpentinovega olja. Primerljiv je z drugimi terpeni, kot so alfa-pinen, beta-pinen, limonen (https://sl.wikipedia.org/wiki/Limonen) .

Na žalost je Ökotest vse aromate vrgel v isti koš. Med aromate namreč spadajo tudi benzol, toluol, xylol  (vsi povzročajo raka), ne da bi opisal razliko med aromati, ki so prisotni v naravnem terpentinu in omenjenimi kancerogenimi aromati.

Lesne lazure se običajno nanaša v zelo tankem sloju. Brez redčenja z organskim topilom, oziroma z vodo, je nanos zelo nepraktičen. Kreidezeit namerno uporablja balzam terpentinovo olje, ki je naravno topilo. To je naravno eterično olje borovcev. Filozofija podjetja je, da se v primerjavi z novodobnimi sintetičnimi topili, kot so beli špirit, nitrorazredčilo in alifati, ne uporablja nafte in da naravni terpentin ne škoduje atmosferi. Že trideset milijonov let namreč letno izhlapi iz borovcev na milijone ton terpentina, ne da bi človek karkoli posegel v te gozdove.

Če bi se podjetje odločilo, da se odpove balzam terpentinovem olju, jim ne bi ostalo drugega, kot da bi izdelovali z vodo razredčene izdelke. Ti pa imajo zaradi emulgatorjev, ki v vodi nabreknejo, omejen rok trajanja na zunanjih površinah. Zato jim dodajajo konzervans, kot je izotiazolinon, da jim zagotovijo daljšo dobo skladiščenja.

Öko-Test je izotiazolinon prav tako označil kot alergen in tem izdelkom dal nižjo oceno … razen če ima proizvajalec na embalaži telefonsko številko, t.i. »vročo linijo za alergike«. Zamolčan je negativen vpliv teh substanc, ki povzročajo odmiranje bakterijskih kultur v bioloških čistilnih napravah, če se v gospodinjstvih opere preveč čopičev, valjčkov in veder, ali pa ostanke celo zlije v odpadne vode.

To logiko je težko razumeti.

Zato bo Kreidezeit še naprej in zavestno dosledno uporabljal balzam terpentinovo olje, čeprav je potencialno alergeno. S tem ohranjajo čisto vest glede ohranjanja okolja in zemeljske atmosfere. Še naprej bodo držali obljubo, da na embalaži v celoti označujejo vsebovane surovine, tako da se alergiki pred nakupom lahko odločijo, ali je izdelke za njih lahko sporen.

Drži ugotovitev Öko-Testa, da Kreidezeit nima »telefonske linije za alergike«. Ta po zakonu ni obvezna. Na etiketi izdelka je obvezno navesti podatke o podjetju in telefonsko številko, kar Kreidezeit že leta upošteva. Zakaj bi poleg tega objavljali še eno dodatno številko, jim ni jasno, saj se vsak kupec lahko obrne na njih preko objavljenih podatkov. Da bo Ökotest zadovoljen, bodo odslej telefonsko številko navedli še enkrat kot kontakt za alergike.
Pred dvema letoma je Ökotest (št. 02/2014) zelo slabo ocenil Kreidezeitovo olje, zaradi vsebnosti abietinske kisline. To je naravna sestavina kolofonije, ki pa lahko povzroča alergije.  Tudi pri aktualnem testu oljnih lazur je Ökotest ponovno analiziral abietinsko kislino (Kreidezeit je pred objavo od Ökotesta dobil poročilo o analizi). V lesni lazuri je abietinska kislina prisotna v trikrat višji vsebnosti kot pri olju z voskom. Toda tokrat Ökotest abietinske kisline ni omenil niti z besedo. Ta snov, ki je pred 2 leti veljala še za izjemno nevarno, je nenadoma postala neškodljiva? Ali ni več tako pomembna, ali za javnost ni več atraktivna novica? Po kakšnih kriterijih Ökotest preverja izdelke?

Kreidezeit bo še naprej zavestno uporabljal snovi, ki jih Ökotest v primerjalni analizi kritizira.

Kdor bi želel še kaj podatkov o tej temi, mu bomo z veseljem preskrbeli informacije.