Naravne oljne barve za panje, primerne za ekološke čebelarje

Ekološka zaščita panjev z oljno barvo

Ustanovitelj Kreidezeita Gerd Ziesemann je bil eden najmlajši čebelarjev v Nemčiji. Tudi vodja proizvodnje v Kreidezeitu Stephan se od 2005 ukvarja s čebelarstvom, zato ga je zanimalo, kateri Kreidezeitov izdelek naj uporabi za naravno in dolgotrajno zaščito panjev. Čebelarka Karen Lau mu je priporočila oljno barvo za les in kovino. Še danes je navdušena nad kvaliteto in dolgotrajnostjo premaza, ki ga je nanesla pred 20. leti. Veliko čebelarjev, ki se ukvarja z naravnim in ekološkim čebelarjenjem, se odloča za ta premaz.

Oljna barva Kreidezeit je odlična trajna, naravna zaščita lesenih površin pred vremenskimi vplivi. Sestavine naravnega izvora nimajo nobenih škodljivih vplivov na čebele. Tudi topilo v barvi, naravno balzam terpentinsko olje pridobljeno iz iglavcev, popolnoma izhlapi, ko se barva posuši.

Kreidezeitova barva na osnovi rastlinskih olj ne vsebuje smol. Zato ne poka, se ne odrgne in ne cveti. Je zelo difuzivna, zato omogoča izločanje vlage iz lesa. Les je tako zaščiten pred gnilobo zaradi stoječe vode. Aktivni pigment cinkovo belilo, ki ga vsebuje barva, povečuje obstojnost lesa na vremenske razmere. Za pigmentiranje barve se uporablja izključno zemeljske in mineralne pigmente, ki so obstojni na svetlobi in odporni na vremenske vplive.

Oljna barva ostaja elastična, zaradi vremenskih vplivov na površini postopoma zbledi, medtem ko ostaja pod površino enaka. Obnova oljne barve je enostavna. Površino obrišemo in ponovno nanesemo oljno barvo. Zadošča pa tudi, da na mat površine, ki so vremensko bolj izpostavljene, nanesemo brezbarvno olje za vzdrževanje oljenih oken. Stare barve ni potrebno odstranjevati.

Osnovni odtenki: Rumena, oker, oranžna, angleško rdeča, temno rdeča, rjava, temno rjava, temno zelena – barva jelke, zelena, golobje modra, temno modra, črna, bela, zlata, srebrna

Oljna barva za les

Kombinacije osnovnih odtenkov: 1 – 76

Oljna barva za les - mešani odtenki

 

Postopek zaščite čebeljih panjev z oljno barvo

Površino rahlo zbrusimo z brusnim papirjem P100.

Ekološka zaščita panjev z oljno barvo (1)

 

S čopičem nanesemo temeljno olje (olje za zunanje površine razredčeno s terpentinom). Olje prodre globoko v pore lesa, zaradi drobne molekulske strukture lanenega olja. Tako zaščitimo les pred vdorom vlage če se zgornja plast oljne barve mehansko poškoduje.

 

Ekološka zaščita panjev z oljno barvo

Po 20 minutah s površine obrišemo olje, ki je ostalo na površini. Za zaščito lesa zadošča olje, ki je prodrlo v lesne pore.

Počakajte 24 ur do naslednjega koraka

Ekološka zaščita panjev z oljno barvo

Vmesni premaz oljne barve: barvo dobro premešajte z leseno palico in nanesite s čopičem.

Počakajte 24 ur do naslednjega koraka.

Ekološka zaščita panjev z oljno barvo

 

Končni premaz oljne barve: barvo dobro premešajte z leseno palico in nanesite s čopičem.

Ekološka zaščita panjev z oljno barvo

 

Počakajte najmanj 48 ur preden panje izpostavite vremenskim vplivom.

 

Ekološka zaščita panjev z oljno barvo

Naveden čas sušenja za nadaljnje korake se nanaša na temperaturo okolice 20 ° C. Nižje temperature zahtevajo daljši čas sušenja. Najnižja primerna temperatura za delo je 10 ° C. Če želite pripraviti panje za novo sezono v zimskem času, je priporočljivo, da to delate v ogrevanem prostoru. Barvo nanašajte v tankih plasteh in enakomerno.

Temperatura obdelave in sušenja: najmanj 10 °C, najmanj 48 ur

Vlažnost lesa: Na zunanjih površinah vlažnost, ki jo merimo vsaj 5 mm pod površino, ne sme presegati 15 % (za iglavce) in 12 % (pri domorodnih listavcih).

Oljna barva je idealna za dolgotrajno zaščito novih lesenih panjev pred vremenskimi vplivi. Zahteva zelo malo vzdrževanja. Podlaga mora biti ph-nevtralna. V primeru obnove starih panjev se za razkuževanje zato ne sme uporabiti natronske sode. Namesto tega dezinficiramo notranjost okvira z ognjem. Tudi po barvanju lesenih okvirjev se panjev ne sme čistiti z natronsko sodo, temveč s mehanskim ščetkanjem in plamenom.