Osvežite stene z naravnimi barvami NATIVA – kazeinsko barvo, ilovnatimi barvami ali apneno barvo. Z dodatki zemeljskih ali mineralnih pigmentov bodo stene zažarele v novih privlačnih pastelnih odtenkih.

Prijazno do okolja

Izdelki blagovne znamke Nativa vsebujejo najboljše iz narave, so prijazni do okolja in zagotavljajo zdravju prijazen življenjski prostor.

Marsikdo se sprašuje, kaj je naravno. Naravni izdelki vsebujejo samo surovine, vzete iz narave, kot ostanek pa se lahko vključijo nazaj v naravo, torej ne postanejo odpadek, ki ga je potrebno predelovati.

Naravne stenske barve predstavljajo enega izmed pomembnih pogojev za zdravo in prijetno bivanje. Zakaj?

  • uravnavajo klimo v prostoru,
  • pripomorejo k regulaciji vlage,
  • absorbirajo neprijetne vonjave,
  • stene »dihajo«,
  • barve ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi.

Za zdravo bivanje

Barva kot zaključni sloj notranjih površin je naš prvi kontakt s prostorom. Barva določa lastnosti vseh naslednjih elementov v podlagi. Je kot koža, ki posreduje med prostorom in konstrukcijo. Zato v veliki meri vpliva na kvaliteto zdravega bivanja. Da bi v čim večji meri dosegli te zahteve, smo surovine za naravne barve iskali v tradiciji. To so barve iz gašenega apna za prenovo stavbne dediščine, vsestransko uporabne kazeinske barve pri katerih je vezivo rastlinski ali mlečni kazein, barve iz različnih barvnih glin, ki jih povezuje škrob ter naravne silikatne barve na osnovi kalijevega stekla in veziv iz rastlinskih olj.

Dosledno naravno

Pri sestavi surovin za barve in pri iskanju dobaviteljev le teh, je naš trud usmerjen k doseganju doslednosti. To pomeni, da se izogibamo uporabi umetnih konzervansov in drugih sintetičnih dodatkov. Zato so nekatere od barv v prahu, ker le tako lahko zagotovimo njihovo naravnost.
Naravne barve odlikuje visoka paropropustnost in pozitiven učinek na bivalno klimo. Nekatere od njih so posebno primerne za alergike, druge pa zavirajo oziroma preprečujejo nastanek zidnih plesni.

Kazeinski temelj

kazeinski temeljJe mešanica kazeina in sode v prahu. Uporabljamo ga kot podlago – temelj za vse naravne barve. Temeljni premaz nam olajša aplikacijo saj poenoti vpojnost podlage. Utrdi prašne delce na površini, ki jo nameravamo barvati z naravnimi barvami. Je v obliki prahu, ki ga zmešamo z vodo, in nanesemo z pleskarskim čopičem. Ne spremeni lastnosti podlage in barve.

Kazeinska barva

kazeinska barva NativaVezivo barve je rastlinski kazein, polnilo pa bel marmorni prah. Je brez konzervansov in belil. Na to barvo smo zelo ponosni in dosega najvišje okoljske in zdravstvene zahteve. Je v prahu, ki ga zmešamo z vodo. Pigmentiramo jo lahko z izbranimi pigmenti po naši barvni lestvici. Nanašanje je preprosto z valjčkom ali zidarskim čopičem. Ostanke lahko brez težav kompostiramo.

Ilovnata barva

Izbrane gline dajejo tej barvi ton in globino. Vezivo barve tvorita škrob in jedilna soda. Namenjena je barvanju mineralnih podlag, predvsem ilovnatih ometov. Barva je v prahu, ki ga mešamo z vodo. Nanaša se s pleskarskim čopičem in valjčkom. Barva je zelo preprosta, brez sintetičnih dodatkov. Ostanke lahko odložimo v domači kompost.

Čista apnena barva

apneni beležSo mokre barve, katerih osnovna surovina je starano gašeno apno žgano na drveh. Barve so brez sintetičnih veziv in konzervansov. Da je apno primerno za normalen nanos z valjčkom in se ne briše, so dodane kaolinske gline, celuloza in sukanec. Barva je primerna za prostore z višjo vlago ali vlago v podlagi.

Gašeno apno

Apno je eden od starejših znanih gradbenih materialov, ki so ga uporabljali že v antiki. Z raznimi dodatki in načini obdelave, so že takrat dosegali zavidljive trdnosti malt in razvili najrazličnejše tehnike, ki jih ponovno oživljamo. Kvalitetno apno pridobimo z izborom kvalitetne surovine in pravilnim postopkom žganja, staranja in gašenja. V Sloveniji tradicija žganja še ni zamrla, zato je kvaliteta dosegljiva. Z naravnimi dodatki kot je kaolin, kazein, vulkanski tuf in podobno, apno izboljšamo do te mere, da lahko izdelujemo zelo tanke dekorativne tehnike in izravnave.

Pigmentiranje naravnih barv

Za niansiranje stenskih barv, ometov, oljnih barv in lazur, kot tudi stenskih lazur lahko uporabite katerikoli pigment iz široke palete Kreidezeitovih zemeljskih, mineralnih in špinel pigmentov. Vsi pigmenti so odporni na svetlobo, posamezni barvni toni delujejo harmonično med seboj.

Obiščite nas v Centru sonaravne gradnje, kjer lahko izbirate med široko paleto naravnih gradiv. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri.