Poleg znanih italijanskih tehnik – štukolustro, pastelone in stucco – se s svojo izjemno zanimivo pojavnostjo v svetu vedno bolj uveljavlja tudi maroška tehnika izdelave vodoodbojnega ometa tadelakt. Zanimive dekorativne površine lahko ustvarimo z dodajanjem vermiculita, muscovita, barvnih steklenih delčkov ali drobcev orehovih lupin v apneni omet. Gre za zahtevne tehnike, za izvajanje katerih imamo usposobljene sodelavce.

V Gnezdu lahko naročite izvedbo, ali pa inštruktorja, ki vas bo naučil te tehnike in vam asistiral pri izvedbi.

Tadelakt

Tadelakt je sijajni apneni omet na mineralni osnovi za vodotesne površine po tradicionalnem maroškem načinu izdelave. Specialno apno se nanese kot omet ter zatisne s kamnom do gladke in sijoče površine. Najpogosteje se ta tehnika uporablja na površinah, ki so v direktnem kontaktu z vodo (kad, lijak), oziroma kot nadomestilo keramičnim ploščicam (kopalnica, kuhinja, peči).

Originalni način obdelave

Tadelakt

Berberi v Marakešu (Maroko) delajo s preprostimi, a učinkovitimi orodji. Njihovo najpomembnejše orodje je kamen. Primerni so kamni iz trde goste kamnine, na primer bazalt ali ahat. Tadelakt nanesejo z zidno žlico. Ko se oprime površine in napne ga začnejo drgniti z majhnimi lesenimi ploščicami, s čimer že nekoliko zatesnijo površino. Nato sledi glajenje z zidarsko lopatico iz umetne mase in poliranje s kamnom, in sicer s krožnimi gibi. S tem se površina dokončno zatesni. Tadelakt se mora dovolj oprijeti površine, da se ga lahko polira. Ta časovni moment je odvisen od tega, kako deluje vpojnost, kot tudi od preostankov vlage v podlagi in od vremenskih vplivov. Lahko zelo variira.

Stucco in Stuccolustro

S Stuccom lahko ustvarimo posebno marmorno belo površino, osnovi pa lahko dodamo tudi zemeljske in mineralne pigmente. Z dodatnim miljenjem z milom za glajenje ustvarimo visok sijaj in dobimo vodoodporno površino.

Štukolustro ima sijaj in prosojnost poliranega marmorja. S tehniko lisastega nanosa in glajenja dobimo tipične svetle/temne barvne učinke, z dodatnim miljenjem pa ustvarimo sijaj.